Wat is Website Usability?

Usability OverzichtWebsite usability staat voor de gebruiksvriendelijkheid van een website. Door de ogen van de gebruiker te kiezen als uitgangspunt voor het ontwerp van de website kunt u een hoop moeilijkheden voorkomen. Een mooi uitgedachte website wordt aan de hand van website usability ook daadwerkelijk gebruiksvriendelijk, waarmee er een goede basis voor succes kan worden gelegd. Op de vraag ‘wat is website usability’ is er dan ook een meervoudig antwoord mogelijk. Door naar de verschillende aspecten te kijken kunt u zich hier een compleet beeld van vormen. (Links op het plaatje ziet u ook wat er allemaal bij komt kijken)

Gebruiksvriendelijke website

Allereerst staat website usability voor een gebruiksvriendelijke en toegankelijke website in de meest brede zin van het wordt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat deze snel werkt, dat de opmaak en schrijfstijl prettig zijn en dat er overal op de website goed te zien is van wie deze is en wat u uw bezoeker nu eigenlijk te bieden heeft. Verder kunt u mogelijkheden toevoegen om binnen de website te zoeken, of gebruik te maken van transparante hyperlinks, om de website usability verder te verhogen. Tenslotte is het van belang om goed te kijken naar de afbeeldingen en overige media. Deze dienen de bij te dragen aan de totale website usability en bijvoorbeeld niet te overvloedig aanwezig te zijn.

Analyse

U kunt zich natuurlijk het best vanaf het begin richten op de website usability. Op die manier kunt u later een hoop tijd, moeite en geld besparen. Het is aan de hand van een grondige analyse echter ook mogelijk om een bestaande website gebruiksvriendelijker en toegankelijker in te richten. Aan de hand van een uitgebreide website usability kunt u hierin gespecialiseerde professionals naar uw website laten kijken, om deze op tal van aspecten te beoordelen. Zo wordt er gekeken naar eventuele knelpunten op uw website, om de locatie vast te stellen waar het mis lijkt te gaan. Op basis daarvan kunt u de website vervolgens aanpassen, om de website usability te verhogen. Het werken aan de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van uw website is wat dat betreft dan ook een doorlopend proces. Het antwoord op de vraag ‘wat is website usability’ kan dan ook het best worden geformuleerd als ‘het kiezen van het standpunt van uw bezoekers om de website zo effectief, efficiënt en gemakkelijk mogelijk in te richten.