Als je puur op usability mikt kan je je afvragen of je bij een nieuwe website moet gaan voor custom design die je geheel zelf naar wens en met hulp van een UX/UI designer inricht, of dat je kiest voor een standaard CMS als wordpress. Tot 2 jaar geleden was ik absoluut voor de eerste optie gehad, een custom systeem, helemaal op maat gemaakt. Nu? Met de kennis die we de afgelopen jaren hebben op gedaan en de verassende grote vooruitgang van de verschillende open source systeem zoals Joomla en WordPress ligt mijn keuze bij deze manier van werken.

Wanneer / waarom verkies je wordpress boven een custom design:

Een website van scratch af aan opbouwen op basis van een custom design kost niet alleen vreselijk veel tijd het kost ook nog bakken met geld (tenzij je zelf kan coderen). WordPress daarentegen is een gratis cms. Een CMS dat zich daarbij door het open source systeem over de afgelopen jaren rap doorontwikkeld heeft en inmiddels uitgekristallisseerd  istot een sterk systeem. De bijdrage van talloze ontwikkelaars heeft het een solide systeem gemaakt wat op elk vlak lekker in elkaar zit.

Voordelen;

Hreflang en taalsettings zijn makkelijk in te stellen, met enkele plugins heb je het seo-wise redelijk snel optimaal, en kun je de sitemaps eenvoudig indienen. Verder heeft de interface (backend) grote sprongen voorwaarts gemaakt met behulp van visual composers (denk aan drag & dropbuilders voor je website). Door dat er goed en snel in de backend valt te werken kan ook het e.e.a. frontendwise beter aangepakt worden voor de gebruiker, visueel valt het makkelijk mooi te maken zonder ook maar een klein beetje te coderen. Google komt geen vuile code tegen, waardoor het goed crawlbaar blijft.

WordPress heeft als grootste voordeel dat het in ontwikkeling blijft, de designs worden steeds gebruiksvriendelijker, custom design kan heel erg mooi zijn voor websitebouwers zelf, voor architecten en voor echte brands die al staan. Dus sites die niet afhankelijk zijn van zoekresultaten. Wil je goed meedraaien in de zoekresultaten? Dan toch Wordpres, de linkstructuur klopt, de sitemaps kloppen, breadcrumbs zijn geintegreerd, taalinstellingen zijn makkelijk in te stellen en het is tegenwoordig bij vrijwel elk thema wat je pakt responsive. De gebruiker heeft zowel op tablet, telefoon alsop op desktop/laptop een interface die de gebruiker aanspreekt.

Onlangs werden we bij een van onze (voorbeeld Black Friday Deutschland) custom websites gek van het design en aanpassingen daarin maken, tevens veel vervuilde code. Dus toen hebben we het rigoreuze besluit genomen volledig opnieuw te beginnen en alleen de content te bewaren. Site gesloopt, wordpress multisite geinstalleerd met 18 land extensies. Responsive thema er op, Yoast SEO plugin geinstalleerd erop, Analytics er in, languagesettings per domein goed gezet, sitemaps opnieuw ingediend. Het aangepaste responsive en meer rustige design zorgde er voor dat mensen langer op de site bleven, de site bleef stijgen, we hadden een groei van x3 verwacht, dat gebeurde niet.. De site ging namelijk keer 30 in traffic. (zie screenshot) dus de website was niet alleen voor de user gebruiksvriendelijker, ook voor google leek het gebruiksvriendelijker en beter, en de site blijft doorstijgen. Contenttechnisch was er niks veranderd, puur de omschakeling naar wordpress en wat updates hier en daar zorgde voor een bizarre groei in het verkeer.

bfsale

Tags: