Web Usability: Keurmerken

Aan de hand van een usability keurmerk kunt u uw bezoekers duidelijk maken dat u hen denkt en rekening met ze houdt bij het ontwerp van de website. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat bezoekers op een gemakkelijke manier door uw website kunnen navigeren, maar dat ze ook weten dat hier aandacht aan besteed is. Daarnaast bestaan er verschillende niveaus van het usability keurmerk van Drempelvrij.nl, waardoor u meerdere voordelen kunt genieten, zodra u er in slaagt om het keurmerk daadwerkelijk te behalen. Meer informatie over Web Usability in het Algemeen? Bezoek: Wat is Website Usability

Usability keurmerk: verschillende niveaus

Het usability keurmerk kent verschillende niveaus, die op basis van een opgestelde norm aan uw website kunnen worden toegekend. Zo zijn er in totaal 95 ijkpunten te behalen. Met 16 ijkpunten krijgt u website bijvoorbeeld het keurmerk niveau 1 toegekend. Zo laat u bezoekers zien dat uw website aan de minimale eisen van toegankelijkheid voldoet. Daarnaast kunt u met 46 van de ijkpunten niveau 2 toegekend krijgen en behaalt u met 95 van de 95 ijkpunten het keurmerk niveau 3. Zo kunt u uw bezoekers laten zien dat uw website perfect voldoet aan de webrichtlijnen, waardoor het usability keurmerk bij zal dragen aan een prettige ervaring op de website.

Usability keurmerk: voordelen

Het usability keurmerk kan er allereerst voor zorgen dat u meer mensen weet te bereiken. Op een toegankelijke website kunnen bijvoorbeeld ook mensen met dyslexie of een andere beperking terecht. Daarnaast kunt u zich bijvoorbeeld richting op senioren, waarmee er een enorme nieuwe doelgroep ontstaat. Verder houden ook de zoekmachines van een toegankelijke website, waardoor het usability keurmerk ervoor kan zorgen dat uw website beter geïndexeerd zal worden, zodat u hoger eindigt binnen de zoekresultaten. Tenslotte werkt uw website in alle verschillende browsers wanneer deze goed toegankelijk is, waardoor u geen bezoekers misloopt.

Keurmerk behalen

Het usabilty keurmerk kan behaald worden door op meerdere gebieden te werken aan een goed toegankelijke website. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat de ontwerpers rekening houden met de kleur, het contrast en de interactie. De ontwikkelaars dienen zich daarnaast te richting op het CMS dat er wordt gebruikt, in combinatie met de editor en de eventuele templates. Ten derde dienen de tekstschrijvers ervoor te zorgen dat er tekstueel eenvoudige inhoud wordt geschreven en dat de inrichting van de pagina in orde is. Het usability keurmerk kunt u dan ook behalen door de verschillende onderdelen goed op elkaar af te stemmen.