Wat is een usability analyse?

Op 14 mei 2012, in Geen categorie, door admin

Bij een usability analyse wordt er, in tegenstelling tot bij de usability testen, door een expert naar uw
website gekeken. Gespecialiseerde professionals bekijken uw website, om te analyseren waar het wellicht fout gaat. Ze kunnen hierbij gebruik maken van bijvoorbeeld webstatistieken, maar hebben
daarnaast veel ervaring op het internet waardoor ze precies weten waar het vaak mis gaat. De usability analyse is daardoor dan ook geschikt voor zowel grote als kleine websites en webshops en heeft een aantal verschillende voorwaarden te bieden, mits u aan de voorwaarden voldoet.

Usability analyse: beoordeling door een expert

De usability analyse wordt uitgevoerd door een expert die heel goed weet wat er wel en niet werkt op het internet. Door te kijken naar uw webstatistieken kan er een beeld gevormd worden van eventuele knelpunten. Daarnaast wordt er echter gekeken naar bijvoorbeeld het bestelproces, de teksten op de website, de toegankelijkheid en navigatie en natuurlijk de lay-out. Al deze elementen kunnen ervoor zorgen dat bezoekers op een bepaald moment af zullen haken. De usability analyse wordt gepresenteerd in een uitgebreid rapport, waarin al deze elementen worden meegenomen om ervoor te zorgen dat u zich een goed beeld kan vormen van de eventuele knelpunten.

Usability analyse: grote, maar ook kleine websites

De usability analyse is geschikt voor grote, maar ook voor kleinere websites. De grote en complexe websites en webshops hebben vooral profijt van de uitgebreide statistieken die er veelal beschikbaar zijn. Op uitgebreide websites kunnen bezoekers gemakkelijk de weg kwijtraken en is het dan ook interessant om te kijken naar de punten waarop dit gebeurt. Kleinere websites zien aan de andere kant vaak dingen over het hoofd met betrekking tot de lay-out en de toegankelijkheid. De usability analyse kan op die manier zowel grote als kleine websites helpen bezoekers beter van dienst te zijn.

Usability analyse: voordelen en voorwaarden

Een usability analyse biedt aan de hand van het uitgebreide rapport natuurlijk een enorm voordeel. Met de gedetailleerde informatie kan uw eigen webteam aan de slag, om ervoor te zorgen dat de eventuele knelpunten eruit gehaald worden. Zo kunt u voor een gebruiksvriendelijke en toegankelijke website zorgen, waarop uw bezoekers meer bestellingen zullen plaatsen of aanvragen doen. Het is daarom dan ook van belang om voor uitgebreide webstatistieken te zorgen, waarbij ook de funnels (totale proces van winkelwagen tot en met orderbevestiging) gemeten worden. Zo kan de usability analyse uiteindelijk optimaal bijdragen aan de website usability.

Tags: